رنگ های مکمل چیست ؟

رنگ مکمل

دانستن اینکه چه رنگ‌هایی با ترکیب شدن با یکدیگر، یک ترکیب رنگی عالی برای شما درست میکنند، به خودی خود یک مهارت محسوب می شود و می‌تواند تاثیر مثبتی در تمام زمینه‌های زندگی شما داشته باشد.

رنگ‌های مکمل جفت رنگ‌هایی هستند که در چرخهٔ رنگ روبروی هم قرار گرفته و متضاد هم هستند. طبق فرضیه رنگ‌ها، دو رنگ زمانی مکمل یکدیگر شناخته می‌شوند که از ترکیب آنها، رنگی خنثی (مانند خاکستری، سفید یا سیاه) پدید آید.

- سبز و سرخابی یعنی از ترکیب این دو رنگ (سرخابی و سبز) رنگی خنثی (مانند خاکستری، سفید، سیاه ) بدست می آید که در مورد این دو رنگ، بعد از ترکیب سبز و سرخابی رنگ بدست آمده سیاه است.

رنگ های مکمل پایه

در اصل اساسی رنگ ها این گونه است که یک رنگ اصلی داریم و یک رنگ ثانویه, که رنگ ثانویه خود از دو رنگ اصلی ساخته شده است.
برای مثال: رنگ مکمل زرد, رنگ بنفش میباشد که خود از ترکیب دو رنگ آبی و قرمز است.
با دانستن این اصل به راحتی مجموعه اول رنگ های مکمل را به یاد بیاورید.

اگر رنگ سوم را اضافه کنیم ( رنگ هایی که از یک رنگ اصلی و یک رنگ ثانویه تشکیل شده اند),
رنگ های بوجود آمده هم رنگ  مکمل هستند.

  • زرد – نارنجی و آبی – بنفش
  • نارنجی – قرمزو آبی- سبز یا آبی 
  • قرمز- صورتی و سبز- زرد

در چرخه رنگ میتوان آنها را به صورت نامحدود باهم ترکیب کرد و تمام گرادیانت های میانی رنگ های اصلی را بوجود آورد.
این رنگ ها همدیگر را نمایان میکنند
از دیگر نکاتی که در ارتباط با رنگ های مکمل متوجه میشوید این است که آنها از یک رنگ گرم و یک رنگ سرد تشکیل میشوند.
رنگ های نارنجی, قرمز و زرد رنگ های گرم و رنگ های آبی, سبز و بنفش رنگ های سرد هستند.
این رنگ ها در کنار هم باعث ایجاد کنتراست میشوند.
کنتراست یک دید طبیعی است.
به این معنا که زمانی که دو رنگ مکمل در کنارهم قرار میگیرند, هر دو رنگ روشن تر به نظر میرسد و توجه بیننده را جلب میکنند.

رنگ‌های گرم، سرد و خنثی

دسته‌بندی دیگری که برای رنگ‌ها وجود دارد، سرد، گرم و خنثی بودن آن‌هاست، که این موارد نیز بر ترکیب رنگ‌ها و ست کردن لباس تأثیر می‌گذارد. تمام رنگ‌هایی که به قرمز، زرد و نارنجی متمایل باشند، رنگ‌های گرم گفته می‌شود. در مقابل رنگ‌هایی که به آبی، بنفش و سبز تمایل داشته باشند، رنگ‌های سرد نامیده می‌شوند.

اما رنگ‌های خنثی که در هیچکدام از این دو دسته قرار نمی‌گیرند و همان‌طور که از نامشان پیداست خنثی هستند، شامل مشکی، خاکستری، کرم، سفید و … هستند. استفاده از رنگ‌های خنثی به عنوان رنگ مکمل در ست کردن لباس بسیار مفید است.

اگر در استایل خود از رنگ سفید استفاده کنید، رنگ‌های دیگر را ملایم‌تر و روشن‌تر می‌کند. در مقابل اگر از رنگ مشکی استفاده کنید، رنگ‌های دیگر را سیاه‌تر و تیره‌تر می‌کند. به افزودن رنگ سفید ته رنگ و به افزودن رنگ سیاه سایه می‌گویند. تن رنگ را نیز می‌توان از اضافه کردن رنگ خاکستری به دیگر رنگ‌ها ایجاد کرد. برای ست کردن لباس باید ته رنگ، سایه و تن رنگ ترکیب خوبی داشته باشند.

ترکیب رنگها

به طور معمول ترکیب رنگها در نقاشی جزء یکی از سخت ترین کارها محسوب می شود. بنابراین برای اینکه در اینکار موفق باشید باید در مورد رنگها شناخت کافی داشته باشید و رنگهای اولیه، ثانویه، ترکیبی و رنگهای مکمل را بشناسید. همانطور که در قسمت های بالا اشاره شد از ترکیب رنگهای اصلی، رنگهای ثانویه به وجود می آید و از ترکیب رنگهای ثانویه رنگ های ترکیبی حاصل می شود.

رنگهای اصلی: آبی، قرمز، زرد

رنگهای ثانویه: آبی+قرمز=بنفش/ قرمز+زرد= نارنجی/ آبی+زرد= سبز

رنگهای گرم: قرمز، زرد، نارنجی، صورتی

رنگهای سرد: بنفش، آبی، سبز

رنگهای مکمل: بنفش، سبز، نارنجی

رنگهای خنثی: سفید، خاکستری، بژ

معمولاً با کم و زیاد کردن هر یک از رنگها تمایل به رنگ غالب بیشتر می شود. تمامی رنگ ها اگر با رنگ سفید ترکیب شوند کمرنگ تر شده و در صورت ترکیب با رنگ مشکی کاملاً کدر می شوند. اما توجه داشته باشید که برای تیره کردن بیشتر کار به هیچ عنوان نباید رنگ مشکی را بیش از اندازه اضافه کرد چرا که اینکار باعث از بین رفتن اثر هنری می شود. همچنین برای روشن تر کردن نباید از رنگ سفید بیش از حد استفاده کرد چرا که باعث ایجاد سفیدک بر روی کار می شود. برای داشتن رنگی مات و شفاف همیشه به یاد داشته باشید تا رنگ مات را به رنگ شفاف اضافه کنید و با اینکار درجه روشنی و یا تیرگی کار را با در صد اضافه و کم کردن رنگ کنترل کنید. همچنین برای اینکه اثر هنری شما پختگی لازم را داشته باشد همیشه مقداری از رنگهای مکمل را به رنگتان اضافه کنید اما حواستان به میزان آن باشد چرا که اضافه کردن رنگ اضافه موجب از بین رفتن ماهیت کار می شود.

اصول ست کردن رنگ لباس

اولین و مهم‌ترین نکته در این زمینه این است که از رنگ‌هایی استفاده کنید که با یکدیگر هارمونی داشته باشند. به عنوان مثال می‌توانید از هارمونی رنگ‌های مکمل در لباس خود استفاده کنید. این رنگ‌ها در چرخه معمولاً روبروی یکدیگر هستند. قرمز و سبز، زرد و بنفش و آبی و نارنجی ازجمله رنگ‌های مکمل یکدیگر هستند.
علاوه بر آن می‌توانید از ست رنگ‌های مشابه نیز استفاده کنید. رنگ‌های مشابه به رنگ‌هایی گفته می‌شود که در چرخه رنگ در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. سبز و زرد یا قرمز و نارنجی از این دسته رنگ‌ها محسوب می‌شوند.

شناخت هارمونی رنگ های مکمل

اولین و مهم‌ترین قدم در ست کردن لباس، شناخت رنگ‌هاست. شما باید ابتدا تمام رنگ‌ها به درستی شناخته و ترکیب درست آن‌ها را کنار یکدیگر بدانید. زمانی که به درستی رنگ های مکمل در لباس خود را انتخاب می‌کنید، ظاهر شما با تغییر بسیار عالی همراه خواهد بود.
به همین دلیل ابتدا باید به طور کامل با رنگ‌ها و مکمل ست رنگ ها آشنا شوید و قوانینی که در مورد ترکیب رنگ لباس‌ها وجود دارد را بیاموزید. زمانی که شناخت بیشتری از رنگ های مکمل پیدا کنید و بدانید کدام رنگ‌ها در کنار یکدیگر ترکیب زیباتری می‌شود، می‌توانید لباس‌های خود را به بهترین شکل ممکن ست کنید.

بازخوردها
    ارسال نظر
    (بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
    • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
    • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
    • - لطفا فارسی بنویسید.
    • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
    • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد